Zahradníci ani v zimě neotálejí….

Je sice ještě zima, ale správní zahradníci už pomalu zasévají semínka zeleniny, aby v létě a na podzim mohli sklízet úrodu.

Rozhodli jsme se, že si zasejeme různá semínka a budeme pozorovat, jak klíčí a rostou mladé rostlinky. Abychom lépe viděli klíčení, použili jsme pod semínka vatové tampony, většinu jsme vyseli do zeminy, aby po vyklíčení mohla rostlinka bezpečně růst. Na výsadbu jsme využili již nepotřebné plastové misky např. od zmrzliny a od masa, papírová plata od vajíček, která udržují zeminu více vlhkou a lékařské špachtličky na popis druhů semínek. Zeminu jsme zvlhčovali prázdným rozprašovačem od prostředku na mytí oken. Snažili jsme se tedy i „recyklovat“ již nijak nevyužitelné výrobky.

Na pozorování jsme si vybrali semena hrachu, fazolí a čočky. Dali jsme je na vatové tampony, abychom viděli, jak klíčí.

Do zeminy jsme zaseli směs zimního krmení pro ptáčky.

Pro budoucí vypěstování rostlin na zahrádce jsme si zvolili semínka okurky, rajčat a papriky, ta jsou v mini pařeništích a v plastových miskách v zemině.

Pečlivě vše zaléváme. Po čtrnácti dnech již máme možnost zkoumat klíčky u nejrychleji klíčících semen, a dokonce i malé rostlinky okurek a rajčat. Povídáme si o dalších postupech přesazování a hlavně se denně staráme, aby semínka a rostlinky měly dostatek vláhy, tepla a světla.

Nakonec si žáci rozeberou rostlinky, které budou vysazovat doma na záhonky a do skleníků. Ale na to si ještě dlouho počkáme.

  

B. Belzová – vychovatelka III. odd. ŠD