Poznávací zájezd do Chorvatska

Ve dnech 9. – 18. 6. 2017 se skupina 46 dětí a 5 pedagogických pracovníků vydala na poznávací zájezd do chorvatského letoviska Sveti Filip i Jakov. Ubytováni jsme byli v chatkách v kempu Barbarossa. Cesta z chatek k moři trvala asi 3 minuty, což bylo báječné. V tomto termínu zde bylo ještě málo rekreantů, a tak jsme si koupání v moři opravdu užili. Hned na pláži byla sportoviště a dětský koutek. Oboje jsme hojně využívali nejen během dne, ale i ve večerních hodinách.

Navštívili jsme městečko Biograd na Moru s druhým největším přístavištěm rekreačních plavidel. Může jich zde parkovat až 3000. Zajímavá je i historická část tohoto městečka se svými úzkými a spletitými uličkami. Velmi hezký a povedený byl i výlet lodí na ostrov Vrgada s červenými písčitými plážemi a fishpiknikem na lodi. Poučná byla i vycházka na zdejší poutní místo, odkud byl nádherný výhled na okolní ostrovy a ostrůvky.

V kempu společně s námi žili ještěrky, užovky, štírci i suchozemské želvy. V moři jsme viděli mořské ježky, škeble sumýše, ryby i mořské hvězdice. Poznali jsme bylinky, které u nás běžně nerostou – vavřín (bobkový list), rozmarýn nebo divoké oregano. Udivily nás obrovské keře oleandrů  obtěžkané množstvím květů.

Celý pobyt byl velmi pěkný, slunný a poučný. Odnesli jsme si mnoho poznatků a zážitků.

 

                                                                                                        Mgr. Ivana Marková